Amennyiben az autó klímája nincs karbantartva , főként a nyári hőségben, de tavasszal, ősszel és télen is negatív hatást tehet a légutakra, ezzel akár betegségek melegágya is lehet. Ezért szükséges feltétlenül, hogy legalább évente egyszer megtisztíttassuk és fertőtleníttessük a teljes klímaberendezést, hogy mindig csak a kellemes, az egészségre jótékony hatását élvezhessük csak.

Milyen betegségek okozója lehet a nem tiszta autóklíma?

 -Különböző gombabetegségek.

A klímaberendezések belső rendszerében a nem tiszta nedves közegben könnyebben meg tudnak telepedni a különböző gombák, melyek közül az egyik legkockázatosabb az aspergillózis nevű fajta. Ennek a gombának a spórája már az orrba bekerülve kellemetlenül elszaporodhat, de a tüdőben a legveszélyesebb.

Legfőbb tünetei a mellkasi fájdalom és a nehézlégzés, de ettől kellemetlenebb tüneteket is okozhat. Ez a gomba az ép egészséges embert is könnyen megtámadhatja, de a legyengült szervezetre különösen veszélyes.

Kevésbé veszélyes gombákat is terjeszthet az elszennyeződött légkondicionáló berendezés, ezek között van olyan is, amely nem a tüdőt vagy a légutakat támadja, hanem bőrfertőzést okoz. Ezért nem is szokták összekapcsolni a klímaberendezéssel a fertőzést a laikusok, pedig ok okozati összefüggés van köztük.

 -A legionellózis. Ezt a betegséget egy hasonló nevű baktérium, a Legionella pneumophila okozza, mely alapesetben a vízben és talajban található, és ahová bekerül, ott akár évekig életképes marad, és fertőzhet is.

A légkondicionálóba bejutva rendkívül fertőző képesség válik, mivel a porlasztott víz nagyon ideális hordozó közeg a számára ahhoz, hogy könnyen belélegezhetővé váljon. Ez a baktérium, ha meg tud telepedni a légutakban, illetve a tüdőben, akkor gyulladást okozhat, mely a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők számára végzetes is lehet.

Láz és izomfájdalmak, nehéz légzés, száraz köhögés, és hasmenés kísérheti tünetként. A Pontiac-láz az influenza tüneteit produkáló betegség valamivel gyengébb, mint a legionellózis, de ez elég veszélyes lehet.

 -Megfázás és nátha. De tulajdonképpen nem kell ahhoz semmilyen baktérium, hogy megfázást, illetve náthát kapjunk az autóklímától, ha a külső levegőhöz képest túl hirtelen 15 Celsius fokkal túl hűtjük az autó belterét, az is erősen igénybe veheti a szervezetet, aminek könnyen a fentebb említett enyhébb lefolyású betegségek lehetnek a következményei. Ezen kívül a túl hűtött utastér erősen igénybe veheti az ereket is, amely ízületi bántalmakhoz vezethet.

Tiszta autóklímával minden baktérium és gombafertőzés tökéletesen elkerülhető!

Ahhoz, hogy az autóklíma rendszere semmilyen betegség terjesztőjévé ne váljon, legalább évente egyszer, vagy akár kétszer hozzáértő vállalkozással tisztíttassuk meg alaposan, ekkor a nagyon fontos fertőtlenítést is elvégzik, és így soha nem kell aggódnunk fentebb említett betegségek miatt. A autóklíma tisztítás, ahogy ahogy a töltés sem vesz igénybe túl sok időt, és anyagilag sem terheli meg a pénztárcát túlságosan, főleg ha a előnyeivel vetjük össze.